2017.11.16 Speedbox média

Szezonértékelő: A legvégére érett be a kemény munka eredménye



Szezonértékelő: A legvégére érett be a kemény munka eredménye

Úgy tartják, hogy minden jó, ha a vége jó. Igaz ez Ifj. Kiss László és felesége, egyben navigátora Kissné Varga Zsuzsanna 2017-es rali szezonjára is, hiszen az egész éves kemény munkájuk eredménye az utolsó versenyen mutatkozott meg igazán, ami utólag visszatekintve az idei teljesítményüket is más színben tünteti fel. A miskolci páros második évét teljesítette az R5-ös Ford Fiestával a hazai bajnokságban, amely kora tavasszal Miskolcon és környékén vette kezdetét. Az idény számos emlékezetes pillanatot hozott, amelyek közül a szezonzárót követően felidéztünk néhányat.

A legnagyobb újdonság talán az volt idén, hogy a tavalyi évhez képest jelentősen nőtt az R5-ös autók száma a mezőnyben. Milyen hatással volt ez a bajnokságra?

Ifj. Kiss László: A világ minden nemzeti bajnokságában ez most a jellemző és az R5-ös autók számát tekintve a magyar az egyik legszínvonalasabb bajnokság. Szorosabb lett a verseny azzal, hogy sokszor akár tizenöt R5-ös technika is volt a mezőnyben. Sok a rutinos tapasztalt versenyző és feltörekvő tehetséges fiatalokból sincs hiány. Komoly teljesítmény így a legjobb tíz közé beférni. Nekünk szerencsére egy verseny kivételével ez mindig sikerült.

Hogy érzed miben fejlődtetek leginkább a tavalyi évhez képest?

Ifj. Kiss László: Az előző évhez hasonlóan az idei évre is tanulóévként tekintettünk, hiszen tavaly csapatfőnökként jelentős szerepet vállaltam a rallycross projektünkben is, amellyel szép sikereket értünk el eddig, az öcsém, Kiss Pál Tamás kétszeres magyar bajnok és Eb harmadik lett. Idén ott egy kicsit a háttérbe húzódtam és inkább a ralira összpontosítottam az energiáimat. Ennek köszönhetően rengeteget tanultunk és fejlődtünk a csapattal a tesztek és a versenyek során és úgy érezzük, hogy a beállítások terén is nagyot léptünk előre. A kemény munka gyümölcse a szezonzáróra érett be igazán.

Összességében mennyire vagytok elégedettek az idei eredményekkel? Három-négy év múlva hogy fogtok emlékezni erre az idényre?

Ifj. Kiss László: A korábbi támogatóink idén is bizalmat szavaztak nekünk és csapatunk minden tagja keményen dolgozott a sikerekért. Természetesen voltak kisebb hullámvölgyek, de összességében egy pozitív emlékként fogunk visszagondolni az idei évre. A pécsi futamot leszámítva folyamatosan csatában voltunk az élmezőnnyel. Mindig igyekeztünk a maximumot kihozni magunkból és az autóból is. Feszegettük a határokat és néha kicsit át is léptünk rajtuk.

Ha már hullámvölgyek, akkor mi volt számotokra a 2017-es év mélypontja?

Ifj. Kiss László: A motor fejlesztése miatt a Székesfehérvár Ralit ki kellett hagynunk, amit nagyon sajnálunk és a szombathelyi borulásunk sem volt kellemes, de az év igazi mélypontja az a Mecsek Rali szombati napja volt, ahol a szűk felhordásos pályákra nem igazán találtuk a megfelelő beállításokat, végül pedig a kormányszervó hibája tönkretette az egész hétvégénket.

És mi az, amire a legszívesebben fogtok emlékezni?

Ifj. Kiss László: Nagyon jó volt, hogy Miskolcon kezdhettük a bajnokságot és minden verseny emlékezetes valamiért, de egyértelműen az egri hétvége, amire a legszívesebben fogunk visszaemlékezni. Sok új beállítással érkeztünk arra a versenyre, amik végül jól működtek. Ez a részeredményekben is megmutatkozott, a power stagen például harmadikok lettünk, de nem csak jó szakaszeredményekkel térhettünk onnan haza, hanem az abszolút értékelésben elért negyedik helyre is büszkék vagyunk. Ha jól végződik egy szezon az mindig plusz energiát ad a téli felkészülésre.

Mit gondolsz, mi kell még ahhoz, hogy a jövőben még előrébb lépjetek és a dobogós helyezésekért, vagy akár a futamgyőzelemért is rendszeresen harcba tudjatok szállni?

Ifj. Kiss László: Elsősorban még több tapasztaltra van szükség. Ha megnézzük az elmúlt évek legsikeresebb versenyzőit és a mostani közvetlen élmezőnyt, akkor leginkább olyan versenyzőket találunk, akiknek már rengeteg tapasztalt van a háta mögött. Emellett úgy gondolom, hogy a fizikális és mentális felkészülés során kellene fejlődnünk. A munka mellett sajnos nem mindig jut elég idő erre, de igyekszünk ezen változtatni. A Szilveszter Raliról viszont már van harmadik és második helyünk is, idén pedig örülnénk, ha sikerülne még egy fokkal feljebb lépni a dobogón.

A mostani időszak elsősorban a pihenésé, de gondolatban már mindenki a 2018-as szezonra koncentrál. Ti mit vártok a jövő évtől?

Ifj. Kiss László: Az egész csapat kemény munkát végzett az év során, így bőven van mit kipihenni, de közben már dolgozunk azon, hogy biztosítsuk a feltételeket, amik ahhoz szükségesek, hogy jövőre is versenyezni tudjunk. Az állandó R5-ös párosok mellett sokan voltak, akik egy-egy verseny erejéig próbálták ki a technikát, így arra számítunk, hogy ilyen téren tovább fog erősödni a bajnokság. A tapasztalata is egyre több lesz mindenkinek az új autókkal, így egyre inkább jelentősége lesz a teszteknek és a legapróbb részleteknek is. Mi próbáljuk majd a szezon végi jó formánkat átmenteni a következő évre, hogy továbbra is legalább ennyire versenyképesek legyünk.

A Speedbox Racing Team 2017-es eredményei:

Miskolc Rallye 7. hely
Ózd Rallye 7. hely
ISEUM Rallye 8. hely
Székesfehérvár Rallye DNS
Veszprém Rallye 9. hely
Mecsek Rallye 27. hely
Eger Rallye 4. hely